OTA ELOFLEX MUKAAN LENNOLLE

Eloflex-pyörätuolit täyttävät kaikki kansainvälisen lentomatkustajaliiton (IATA) asettamat määräykset ja standardit. Lyhyestä oppaastamme löydät olennaisia tietoja, hyödyllisiä vinkkejä ja asiaankuuluvia asiakirjoja, joiden avulla varmistat sujuvan lentokokemuksen seuraavalla matkallasi.

JOS MATKUSTAT LENTÄEN:

Suunnitteletko lentämistä Eloflexin kanssa? Hienoa, et ole yksin, mutta on tärkeää olla hyvin valmistautunut. Ennen kuin varaat lipun tai lähdet lentokentälle, tutustu alla oleviin tietoihin. Olemme koonneet yhteen keskeiset menettelyt ja määräykset sekä jakaneet henkilökohtaisia kokemuksia lentomatkustamisesta, jotta matkasi sujuisi vaivattomasti.  

HUOM! Tarkista aina lentoyhtiöltäsi, että voit ottaa Eloflexin mukaan ennen lentolippujen varaamista. Suosittelemme myös kirjallisen vahvistuksen pyytämistä sähköpostitse. Jos lentoyhtiö ei noudata IATA:n antamia kansainvälisiä ohjeita ja kieltäytyy päästämästä laitettasi lentokoneeseen, suosittelemme varaamaan matkan toisesta lentoyhtiöstä.

1. Yleisesti ottaen
Kansainväliset säännöt sallivat akkukäyttöisten pyörätuolien ja vastaavien laitteiden kuljettamisen matkustajille, joilla on liikuntarajoitteita vamman, terveydellisten ongelmien, iän tai tilapäisen haitan vuoksi. Tämä tarkoittaa, että pyörätuolin voi yleensä ottaa mukaan kirjattavaksi kirjattaviin matkatavaroihin. Useimmat lentoyhtiöt noudattavat IATA:n kansainvälisiä määräyksiä, jotka on esitetty yksityiskohtaisesti jäljempänä.  On kuitenkin syytä huomata, että kukin lentoyhtiö voi tulkita säännöksiä haluamallaan tavalla tai noudattaa omia, hieman erilaisia ohjeita. Viime kädessä lentäjä tekee lopullisen päätöksen. Siksi on tärkeää ottaa yhteyttä lentoyhtiöön ja kysyä ohjeita ennen lennon varaamista. 

2. Näin se toimii
Kun varaat matkasi, muista ilmoittaa, että haluat ottaa sähkökäyttöisen pyörätuolin mukaan lennolle. Tämän jälkeen lentoyhtiö lähettää sinulle joukon jatkokysymyksiä, joihin sisältyy tietoja sähköpyörätuolin painosta ja koosta sekä akkujen tyypistä, painosta ja tehosta. Löydät vastaukset näihin kysymyksiin alla olevista asiakirjoista. Kun olet saapunut lentoasemalle, mene tavalliselle lähtöselvitystiskille. Lentoaseman avustuspalvelun kanssa koordinoidaan, että saat manuaalisen pyörätuolin lentoasemalla käytettäväksi. Kun olet tehnyt lähtöselvityksen, vie Eloflex-istuimesi erityiselle matkatavaroiden luovutusalueelle, josta pyörätuoli kuljetetaan lentokoneeseen. Jos sinulla ei ole suojapussia, suosittelemme, että vuokraat sellaisen lentokentältä.

3. Säännöissä sanotaan näin:
Useimmat lentoyhtiöt käyttävät IATA:n kansainvälisiä määräyksiä, erityisesti IATA:n vaarallisia tavaroita koskevia määräyksiä, ohjeina sähkökäyttöisten pyörätuolien kuljettamiseen lentokoneessa. Näiden asetusten viimeisimmässä painoksessa esitetään seuraavat asiat: 

 • Jotta pyörätuolin akut voidaan kuljettaa lentokoneessa, niiden on oltava lentokelpoisia (lentohyväksyttyjä), eli niiden on läpäistävä kansainvälinen UN38.3 -testi. Kaikki Eloflex-sähköpyörätuolimalliston akut täyttävät tämän standardin (Eloflex käyttää vuotamattomia kuivia litium-akkuja). Voit saada kopion testituloksista alla olevista linkeistä.

 • Lentokoneessa kuljetettavien akkujen tehon määrä on rajoitettu. IATA:n määräysten mukaan (2.3.2.4) voit ottaa mukaan akun, jonka enimmäiskapasiteetti on 300 Wh, ja yhden vara-akun, jonka kapasiteetti on sama. Eloflex-sähköpyörätuolin akkujen kapasiteetti on 240 Wh.
 • IATA:n määräykset edellyttävät, että molemmat akut on poistettava Eloflex-laitteesta ennen sen lähtöselvitystä ja kuljetettava käsimatkatavarana matkustamoon. Kun olet poistanut paristot, sääntöjen mukaan paristojen koskettimet on suojattava oikosululta. Helpoin tapa tehdä tämä on peittää jokaisen pariston koskettimet teipillä, esimerkiksi ilmastointiteipillä. Akkuja on sitäpaitsi säilytettävä muovipusseissa, mieluiten Ziplock-pusseissa.


Huomaa, että kullakin lentoyhtiöllä on valtuudet tulkita sääntöjä eri tavoin ja että niillä voi olla jopa omat sääntönsä. Jos haluat lukea IATA:n määräykset sanatarkasti (englanniksi), löydät kohdan 2.3.2.4 (Pyörätuolit/liikkumisen apuvälineet, joissa on litiumparistot) alla olevasta asiakirjasta.

4. Omat kokemuksemme
Tuhannet Eloflexin käyttäjät ovat viime vuosina lentäneet eri kohteisiin ympäri maailmaa, ja monet ovat jakaneet kokemuksiaan kanssamme. Suurin osa heistä raportoi, että Eloflexin tuominen lennolle on ollut saumaton ja vaivaton prosessi ilman merkittäviä ongelmia. Useimmat heistä yksinkertaisesti kirjauttivat sähköpyörätuolinsa aivan sellaisena kuten se on, eikä heidän tarvinnut tehdä yhtään mitään.

Jotkin lentoyhtiöt vaativat kuitenkin yhä useammin matkustajia poistamaan paristot tuolista ja kuljettamaan ne käsimatkatavarana. Tällaisissa tapauksissa on hyvä harjoitella paristojen irrottamista kotona ennen lentoa, jotta se sujuu stressittömästi. Kuten aiemmin todettiin, paristojen koskettimet on peitettävä teipillä, ja niitä on säilytettävä erillisissä muovipusseissa ja vietävä käsimatkatavarana matkustamoon. Jos olet valmistautunut etukäteen, sinulla ei pitäisi olla ongelmia.

Muutamissa tapauksissa käyttäjät ovat päättäneet jättää yhden akun kotiin ja ottaa matkalle mukaan vain yhden akun. Tämä on täysin hyväksyttävää, ja Eloflex toimii yhtä hyvin vain yhdellä akulla. Muista kuitenkin, että kantama puolittuu, joten saatat joutua lataamaan akun useammin. Jotkut käyttäjät ovat raportoineet, että asiakaspalvelu-, varaus- ja jopa lähtöselvityshenkilökunta ei aina ole täysin perillä säädöksistä. Mahdollisten ongelmien välttämiseksi on suositeltavaa, että olet itse hyvin perillä asioista, jotta voit "pitää puolesi". Voi myös olla hyvä ajatus tulostaa ja ottaa matkalle mukaan määräyksiä koskevat asiakirjat (ks. jäljempänä).

5. Tulosta asiakirjoja
Lentokentälle saapuessasi voi olla hyödyllistä, että sinulla on tärkeät tiedot saatavilla tulostettuina, varsinkin jos sinulla on lisäkysymyksiä lähtöselvityksen aikana. Siksi suosittelemme, että tulostat seuraavat asiakirjat:

Tietoa sähköpyörätuolista ja akuista - malli C 

Tietoa sähköpyörätuolista ja akuista - Model X 

Tietoa sähköpyörätuolista ja akuista - Muut mallit 

Paristojen testaus ja validointi UN38.3 - malli C

Akkujen testaus ja validointi UN38.3 - X-malli

Akkujen testaus ja validointi UN38.3 - Muut mallit 

Miten akut poistetaan 

IATA:n kansainväliset määräykset

Slideshow Items

 • Optimoi latauksesi

  Miten lataan Eloflex parhaiten? Opi, miten voit pidentää akkujesi käyttöikää ja kasvattaa toimintasädettäsi.

 • Eloflexin lastaaminen autoon

  Yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saamme käyttäjiltämme, on se, onko meillä vinkkejä siitä, miten Eloflex voidaan helposti lastata autoon. Alla on koottu yleisimmät lähestymistavat.

 • Eloflexin ylläpito

  Sinun ei tarvitse lähettää Eloflexiä huoltoon, mutta hyvä tapa pidentää sähköpyörätuolisi käyttöikää on huoltaa sitä vinkkien ja ohjeiden mukaisesti.